8 Ocak 2014

At-Çek Tekniği 1 : Kamış Seçimi

Spinning, ülkemizde genel olarak kullanılan ismiyle ise "at-çek" tekniği  tüm dünyada uzun yıllardır, "predator" yani yırtıcı balıkların avlanılmasında kullanılan bir tekniktir. Tekniğin uygulanması esnasında, seçimine dikkat etmemiz gereken dört çeşit malzeme vardır. Bunlar kamış, makina, misina ve kullanacağımız sahte'dir.

At-çek tekniğinde ilk olarak makina ve kamış seçimine çok dikkat etmelidir. "Herhangi bir makina - kamış kombinasyonu kullanarak at-çek avı yapabilir miyiz?" Evet yapılabilir ancak gerekli özelliklerde malzeme kombinasyonu kullanamazsak avdan verim alamaz, en önemlisi de sağlık problemlerine yol açabiliriz. 

  KAMIŞ SEÇİMİ  
Eğer bütçe-kalite ikilemini bir kenara bırakırsak ; kamış seçiminde dikkat edeceğimiz noktalar ; kamışın atar değeri, aksiyonu, uzunluğu ve ağırlığıdır.

Peki bu özelliklere neye göre karar vermemiz gerekiyor? 

Atar Değeri : Kamışın atar değerine karar verirken göz önünde bulundurmamız gereken tek faktör, hedef balık veya balıklarımızı avlarken kullanacağımız sahte balıkların ortalama ağırlığıdır. Eğer ortalama olarak 15-20 gramlık sahteler kullanıyor isek ortalama olarak 10-30 gr atar değerine sahip spin kamışları tercih etmeliyiz. Örneğimizdeki gibi 10-30 gr atarlı bir kamışla ortalama olarak 15-20 gr ağırlığındaki sahteleri verimli kullanabilirken, 5 gramlık bir sahteyi hafif olduğu için atmakta sıkıntı yaşar, 45 gramlık bir sahteyi atarken ise kamışı kırma riskiyle karşılaşabiliriz.

Kamış Aksiyonu : Spin kamışlar UL (Ultra Light = Çok Hafif) , L (Light = Hafif) , ML (Medium Light = Orta Hafif) , M (Medium = Orta) , MH (Medium Hard = Orta Sert) , H (Hard = Sert) ve UH (Ultra Hard = Çok Sert) şeklinde aksiyon değerlerine sahiptir. Bunlar aynı zamanda Slow (Yavaş), Medium (Orta) ve Fast (Hızlı) olarak da gösterilebilir. Bu değerler kamışın atar değerine bağlı olarak , kamışın bükülme
esnekliği ve yumuşaklığı ile ilgilidir. Özellikle önceden belirlediğimiz ve kullanacağımız sahte aksiyonları var ise kamışın aksiyonu dikkate alınmalıdır, alınmaz ise o aksiyonu yapmak imkansız hale gelmez ancak oldukça yorucu ve zor hale gelebilir, bu da avımızı kötü yönde etkileyecektir.

Kamış Uzunluğu : Verimli olarak kullanılabilen spin kamış boyları 2.10m ile 3.30m arasında değişmekle birlikte, satın alacağımız spin kamışın uzunluğuna karar verirken öncelikli olarak göz önünde bulunduracağımız faktör , balık avı yapacağımız avlak (mera) yapısı olmalıdır. Eğer kayalık bir merada ve kayaların üzerinden atış yapıyor isek, bulunduğumuz yüksekliğe göre 2.70m ile 3.30m arasında bir kamış tercih etmeliyiz. Yok eğer bir kumsaldan atış yapıyor isek 2.10m - 2.70m arasında bir kamış tercih edebiliriz.

Kamış Ağırlığı : Kamış ağırlığı bence spin kamış seçerken dikkat etmemiz gereken en önemli noktadır. Bu teknikte sürekli at-çek yaparak sahteyi suyla buluşturmamız ve aksiyon vermemiz gerektiğinden dolayı gereğinden fazla ağırlığa sahip bir spin kamış biziz çabuk yoracak, sürdürmemiz gereken ava erken son vermemize neden olacaktır.

0 yorum :