8 Ocak 2014

At-Çek Tekniği 3 : Sahte Balıklar

Ülkemizde sahte (yapay) balıklar , 1963'te kurulan ve uzun yıllardır bu sektörde tekel pozisyonunda ve rakipsiz olan Fin menşeili Rapala markasından dolayı , tıpkı Selpak ve Frisbee örneklerinde olduğu gibi, markanın ürün adı yerine geçmesiyle rapala olarak adlandırıldı. Şu an çoğu amatör Rapala'nın bir marka ismi olduğunu bilse de bu eski alışkanlığa bilerek devam ediyor. 

Kısaca değinmek gerekirse ve renk faktörünü dışarıda bırakırsak, sahte balıklar hedef balığın yüzdüğü ve avlandığı derinliklere göre üretilirler. Bazı sahteler su üstünde çeşitli aksiyonlar yaparak (su püskürtme, ses çıkararak kafa atma gibi) kullanılırken bazı sahteler de gaga yapıları sayesinde çeşitli derinliklerde kullanılırlar. 

  1 - SU ÜSTÜ SAHTELER  
Su üstü sahteler adından da anlaşıldığı üzere su yüzeyinde avlanan balıklara yönelik kullanılan, gagasız sahte balıklardır. Sabah çok erken saatlerde iyi verim sağlarlar. Genel anlamda kullanılan iki çeşit su üstü sahtesi vardır ve bunların ağızları gerekli aksiyonu yapabilmeleri açısından farklı yapıdadır.

Bu aksiyonlardan ilki  WTD (Walk The Dog) aksiyonudur. Sahte balık, su üstünde çekilirken kamış tutma noktasından sallanarak (uca doğru titretilerek) balığın zig-zag çizmesi, suya kafa vurması ve dolayısıyla da dikkat çekmesi sağlanır. Burada dikkat edilmesi gereken husus , sahteye doğru bir takip olması durumunda heyecana kapılarak aksiyonun kesilmemesi gerektiğidir. Diğer bir önemli bir ayrıntı ise çok yumuşak aksiyonlu kamışlar ile WTD aksiyonunu vermenin zor olacağıdır.

İkinci olarak "popping" yani su sıçratma aksiyonu vardır. Bunun için kullanılması gereken su üstü sahtelere "popper" ismi verilir. Popper sahteler, avcı balıkların dikkatini çekecek şekilde su üzerinde sert hareketlerle su sıçratarak ve kabarcık yaparak çekilirler. Ağız yapıları içbükey ya da iç bükeye yakınlıkta düzdür. Bu tipte bir sahte kullanırken sert aksiyonlu bir kamış kullanmak gerekir çünkü sahtenin içbükey ağız yapısı su fışkırtmak için suya çarparak kamışa mukavemet gösterecektir.

  2 - BATARLI SAHTELER  
Sahip oldukları gaga yapısının yarattığı hidrodinamik sayesinde, gaga yapısına göre çeşitli derinliklere batarak yüzen sahtelerdir. Sığ Batarlı (0-30cm) , Orta Batarlı (30-200cm) ve Derin Batarlı(200cm+) olarak 3 gruba ayrılırlar. Sığ batarlı sahteler genellikle kıyıya doğru sokularak yemlik balık arayan avcılar için kullanılır. Orta batarlı sahteler orta derinlikteki avcılar için kullanılırken derin batarlı sahteler ise dipteki yırtıcıları kandırmaya yöneliktir.


   SAHTE BALIKLARLA İLGİLİ BAZI BİLGİLER   
Sahtelerimizi satın alırken kutuların üzerinde sahteye ait bazı özelliklerin belirtildiğini görürüz. İlk olarak sahtenin ağırlığına bakılarak (8gr, 12gr, 18gr vs) spin kamışımız için ne kadar uygun olduğu irdelenmelidir. İlgilendiğimiz sahtenin gaga yapısından anlayamazsak kutunun üzerinde yazan değerlerden hangi derinlikte yüzdüğünü anlayabiliriz.  Genellikle derinlik santimetre cinsinden yazar 0-20 cm vs). Bunun dışında kutuların üzerinde floating (yüzen) , suspending (askıda kalan) ya da sinking (batan) şeklinde İngilizce ibareler vardır. Bu ibarelerden, sahteyi çekmeyi bıraktığınızda sahtenin yüzeye doğru çıkacağını, aynı derinlikte asılı kalacağını veya giderek batacağını anlayabiliriz.


4 yorum :

NAS Avukatlık ve Hukuki Danışmanlık Hizmetleri dedi ki...

Kısa ve öz olarak ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi...

Unknown dedi ki...

Eline agıza sağlık çok güzel bir anlatım olmuş bir belgesel tadında

Unknown dedi ki...

Eline agıza sağlık çok güzel bir anlatım olmuş bir belgesel tadında

Cagdas dedi ki...

Bilgiler için teşekkür ederim kısa net ve anlasilir