8 Ocak 2014

At-Çek Tekniği 2 : Makina ve Misina Seçimi

At-çek tekniğinde makina seçimi de en az kamış seçimi kadar önemlidir. Unutulmamalıdır ki balık avı yaparken doğru malzeme kombinasyonu avımızı çok daha verimli kılacaktır. 

  MAKİNA SEÇİMİ ve MİSİNA KONUSU  

Eğer yine kamışta olduğu gibi kalite-bütçe ikilemini bir kenara atarsak at-çek tekniği için kullanacağımız makinayı belirleyen faktörler;  boyut, devir hızı, sarım oranı ve ağırlık olmalıdır. Çok kaliteli ürünler kullanmak kamış seçiminde çok elzem olmasa da aynı şeyi daha kompleks bir yapısı olan, rulman ve dişlilerden oluşan makinalar için söyleyemeyiz. Makina seçimi yaparken bütçemiz oranında bilindik ve güvenilir markalara yönelmek, hem malzemelerin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak hem de avlarımızda bizi yarı yolda bırakmayacak bir makina almamızı sağlayacak ve bu sebeple bizim yararımıza olacaktır.

Makina Boyutu : Makina boyutu genellikle 10 ile 100 arasında değişmekle birlikte , makina kafasının çapını yani kalibresini ifade eder. Bu büyüklük doğal olarak makinanın ağırlığını ve sarım oranını da yakından ilgilendirir. At-çek tekniği için genel olarak 25' - 40' kalibrelik küçük ama güçlü makinalar önerilir.

Devir Hızı : Makina kolunu 1 tur çevirdiğimizde makina kafasının kaç tur döneceğini gösterir. Örneğin makinamızda 4.6:1 gibi bir ifade varsa, makina kolunu 1 kez çevirdiğimizde makina kafasının 4.6 tur döndüğünü ifade eder. Makina sarım oranı ile çoğu kez karıştırılmaktadır. Hedef balığa ve kullanılacak sahte çeşidine göre belirlenmesi sağlıklı olacaktır. Örneğin su üstü sahteler kullanılacaksa yüksek devir hızı daha olumlu sonuçlar verecektir. 5.0:1 ve 5'e (4.8:1 gibi) yakın devirlerde makinalar spin avı için daha uygundur.

Sarım Oranı : Makina kolunu 1 tur çevirdiğimizde makinanın sardığı misina uzunluğunu ifade eden orandır. 

Ağırlık : Tıpkı spin kamış seçiminde olduğu gibi makina seçiminde de ağırlık önemli bir faktördür. Hafif bir kamışı uygun olan hafif bir makina ile kombine etmemiz daha önce değindiğimiz gibi erken yorulmamızı engelleyecek ve daha verimli bir av yapmamıza imkan tanıyacaktır.


Tüm bu konuların dışında makinada kullanacağımız malzemenin misina ya da örgü olup olmaması da makina tercihinde önemlidir. Bazı makina markaların bazı modelleri örgü ile daha uyumluyken (Shimano) , bazı markalar ise örgü kullanacak amatör avcılara tavsiye edilmemektedir (Okuma). Bunun sebebi makina kalitesinin düşük olmasından değil, makina kılavuzunun örgüye uygun olup olmamasından kaynaklanmaktadır.


At-çek tekniğine yeni başlayan bir amatör monoflament misina ile başlamalı, daha sonra tecrübe kazandıkça örgü ipe geçmelidir. Örgü tercihinde pahalı olsa da bilindik markaların 8 kat örgülü ürünleri çok daha sağlam olacaktır. 

0 yorum :